Vitaal Voelen

In het Vitaal Voelen traject maak je gebruik van meditatief schilderen, tekenen en boetseren of een combinatie van alle drie technieken. Elke techniek wordt op je persoonlijke situatie afgestemd, zowel voor lichamelijke klachten als hoofdpijn, ademhalingsstoringen of slapeloosheid, als voor psychische klachten zoals vermoeidheid, stress, angst en stemmingswisselingen.

Tijdens een schildersessie wordt je ademhaling afgestemd op je kleur- en vormgebruik, en ook op hoe je je lichaam ontspant. Je schildert met ritme, lettend op je ademhaling en werkt structureel naar de voltooiing van je kunstwerk. Deze ervaring wordt versterkt door een thema zoals de jaargetijden, het dag-en-nacht ritme, de regenboogkleuren en andere combinaties van kleur en vorm waarbij je je innerlijke ruimte vergroot.

Een tekensessie wordt gericht op vergroten van het waarnemend vermogen, op innerlijke beweging op gang te zetten, en ordenend en gefocust werken.

Meditatief boetseren is een manier om jezelf in contact met het aardse en lichamelijke te brengen. Je werkt geconcentreerd met een bal klei die je warm maakt  met je handen en vervolgens vorm geeft.

Boetseren werkt harmoniserend op je spijsvertering en kalmerend op je geestelijke toestand.

Je ervaart dat je creëert en vorm geeft aan je werkelijkheid.

Wanneer wordt kunstzinnige coaching of kunstzinnige therapie toegepast? 

Kunstzinnige coaching of begeleiding wordt ingezet wanneer men zijn inlevingsvermogen en zijn zelfexpressie wil activeren, dat wil zeggen versterken, vergroten of in balans brengen. Hierbij gaat het om meer persoonlijke ontwikkelingsgebieden, bijvoorbeeld onthaasten, creativiteit aanspreken, loslaten, vergeven, of de balans vinden tussen krachtig en kwetsbaar zijn.

De kunstzinnige therapie wordt toegepast in alle situaties waarbij sprake is van verstoring van het lichamelijke en psychische evenwicht . Hierbij valt te denken aan (chronische) ziektes als hoge bloeddruk, astma, suikerziekte of ME, maar ook aan depressies, angst, burn-out, slaapstoornissen of kanker.

De activerende of genezende werking van KC en KT ligt vooral besloten in het proces. De (stapsgewijs) aangeboden oefeningen brengen de cliënt of patiënt steeds dieper naar zijn/haar krachtbronnen en helende vermogen. Hierdoor wordt de innerlijke beweeglijkheid in gang gezet die hem/haar in contact brengt met de eigen, soms diep verborgen, scheppende kracht. Juist het actief leren inzetten van deze kracht vormt een essentiële stap op weg naar genezing.

Het traject kent drie fases: verkenning en aanvaarding, beleving en verdieping en tenslotte afronding.

De duur varieert van 9 tot 12 sessies.

 

Zie hieronder een voorbeeld van 6 pijlers van positieve gezondheid

Foto van www.mijnpositievegezondheid.nl

Wat is er nodig om Vital te zijn?

Je vitaal voelen vraagt ​​je om naar je leven als geheel te kijken.

Volgens de definitie van de positieve gezondheid is men vitaal  wanneer men positief scoort op alle zes aspecten van het leven. 

Je Positieve Gezondheid wordt zichtbaar gemaakt in een spinnenwebmodel, met 6 pijlers

 

De 6 pijlers van Positieve Gezondheid zijn:

 

  • Lichaamsfuncties – Ik voel me gezond en fit
  • Mentaal welbevinden – Ik voel me vrolijk
  • Zingeving – Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst
  • Kwaliteit van leven – Ik geniet van mijn leven
  • Meedoen – Ik heb goed contact met andere mensen
  • Dagelijks leven – Ik kan goed voor mezelf zorgen

 Wat scoor je voor je Positieve Gezondheid?

Doe de test